Петък, 09 Февруари 2018 14:42
Марица отстъпи на полския шампион след тайбрек

Марица (Пловдив) бе много близо до първия си успех в груповата фаза на Шампионската лига, но изпусна шампиона на Полша след като водеше с четири точки в тайбрека. При последното си домакинство в Група С българските шампионки отстъпиха драматично пред Хемик (Полице) с 2:3 (19:25, 25:18, 25:23, 20:25, 11:15) след близо два часа и половина игра пред около 3000 зрители в зала Колодрума.

За нападателките на Марица беше много трудно да пробиват блокадата на Хемик в първия гейм, а, когато успяваха, обикновено защитата на гостенките беше на мястото си. Все пак Виктория Григорова успя да забие пет точки в атака, но това не компенсира многото непредизвикани грешки, които маричанки допуснаха. С шест точки принос от американката Александра Холстън Хемик взе гейма с 25:19. С капитанката Радосвета Тенева вече в игра, пловдивчанки излязоха преобразени за втория гейм. Те драстично намалиха брака в играта си, а Нася Димитрова влезе във вихъра си. След равностойно начало, българският тим дръпна далеч напред, за да се стигне до двата поредни аса на Димитрова, които затвориха гейма при 25:18.

180915 BONC0813

Три поредни аса пък направи Лора Китипова и Марица успя да навакса изоставането, което допусна в началото на втората част. В края на гейма отлично играещата Симона Димитрова с успешна атака донесе геймбол на своите, а след това и с директна точка от сервис го превърна в крайното 25:23, с което домакините излязоха напред в резултата. Марица успя да стопи изоставане от шест точки в четвъртия гейм и да изравни при 20:20, но следващите пет разигравания бяха за Хемик и гостенките изравниха след 25:20.

Вдъхновени от неуморната подкрепа от трибуните, Жълто-сините влязоха много силно в петия гейм и поведоха със 7:3. После обаче като че ли не си повярваха докрай. Със серия от седем поредни точки при сервиси на Бянка Буша, Хемик не само обърна резултата, но стигна и до мачбол. Секунди по-късно Наталя Менджик отбеляза победната точка за 15:11.

Топреализатор на мача стана Малвина Смажек с 20 точки за победителките. Три волейболистки на Марица завършиха с по 17 – Нася Димитрова, Десислава Николова и Симона Димитрова.

Марица остана на последното четвърто място в групата без победа, но с първа спечелена точка. Водач е руският Динамо Казан (Казан) без загубен гейм в четири мача. Следват Хемик с три победи и сръбският Визура (Рума) с една. За следващия си мач Марица гостува на Визура на 20 февруари от 21:30 б.в.