Четвъртък, 16 Март 2017 13:19
Бившият национал и сегашен вицепрезидент на БФВ е чест гост на децата по време на турнирите от Скаут лигата
Бившият национал и сегашен вицепрезидент на БФВ е чест гост на децата по време на турнирите от Скаут лигата Снимка: Бончук Андонов
 
Продължаваме с пълна сила един от най-успешните проекти на БФВ, заявява вицепрезидентът на Българска федерация по волейбол
 
Завършиха регионалните турнири на настоящия сезон от Скаут лигата по волейбол на България за момичета, родени 2004/2005 година и момчета, родени 2003/2004 година. Предстоят финалните надпревари, които са насрочени за 17-19 март в спортна зала "Колодрума" в Пловдив за момичетата и 31 март -2 април в спортна база “Спортпалас“ за момчетата. Българска федерация по волейбол, по чиято идея стартира проектът, отчита голям успех и обществен интерес към него, като той ще бъде развиван и в бъдеще. Вицепрезидентът на БФВ Любомир Ганев заяви, че вече се обмислят нови идеи за развитието на Скаут лигата, сред които и летен камп за малките скаути. Ето още какво каза той в специално интервю за официалния сайт на БФВ volleyball.bg:
 
Завършиха регионалните турнири от новия сезон в Скаут лигата. Каква е равносметката досега?
Вече близо две години се вижда, че Скаут игата е един от най-хубавите и най-успешни проекти на Българска федерация по волейбол, който е с много голям социален принос. Започнахме през  миналата година с 6 отбора, а през тази година достигнахме до мащабните 72  от цялата страна. Вижда се, че целта, която сме си поставили – децата да играят волейбол, но и да се забавляват, да се съберат на едно място и да общуват помежду си, е постигната. Всички тези неща са много положителни и радват. Със сигурност БФВ ще продължи проекта в бъдеще, защото, повтарям, той е един най- най-добрите проекти на централата. Тази година успяхме да намерим и генерален спонсор в лицето на „Развитие“, за което им благодарим. Със сигурност ще продължаваме да развиваме Скаут лигата, като за следващата година вече имаме много нови идеи.
 
15380310 1188554167895787 3573408275388953441 n
 
През този сезон близо 1200 деца играят волейбол във всички региони на България по проект, който няма аналог в Европа. Как се организира такава мащабна кампания и как се справя федерацията?
Със сигурност не е лесно. Но БФВ има добре работещи специалисти, и в централата и по региони на местно ниво. Екип, който работи специално за осъществяване на целия процес. Самият начин на организация, подборът на градове - домакини и зали, е трудоемък.  Защото ние се стараем да подсигуряваме най-добрите условия за децата, това е идеята на Скаут лигата. Условия като храна, спане, пътуване, медицински грижи и т.н. Мисля, че успяваме да го постигнем. Нямаме забележки за тези неща. Естествено, някъде могат да се получат извънредни обстоятелства, които не зависят от нас, но като цяло това е целта – децата да се чувстват специални и да получават най-доброто, което може да осигури федерацията. Тази система може да претърпи промени – отборите да станат по-малко или повече, но важното е социалният ефект да бъде запазен. Тези деца да комуникират помежду, да свикват да са заедно и да се забавляват. Така Скаут лигата да се явява като едно обединение във волейбола и формирането на една истинска общност.
 
16797039 1261842563900280 2429475829071509986 o
 
И идеята е всичко да е безплатно за децата?
Да, така е. Замисълът на Българска федерация по волейбол е Скаут лигата да не тежи на клубовете по никакъв начин. Идеята е този проект да се финансира от собствени средства или привличане на спонсори. За първата година, сезон 2015/2016, една голяма част от средствата бяха подсигурени от федерацията. Друга част дойдоха от набирането на спонсори. За тази година подписахме договор с корпорация „Развитие“, която пое цялото финансиране на Скаут лигата. Като цяло замисълът на БФВ е децата да се чувстват специални - да играят с качествени екипи за волейбол, като истински големи състезатели. Да спят в реномирани хотели, да се чувстват добре, пътуването да бъде комфортно, храната да бъде подсигурена така, че да няма оплаквания от страна на деца и родители. Това са много важни неща, като голяма част от финансирането отива за тях. Ние ще продължаваме да следваме таи линия и претендираме винаги да се спазват тези наши изисквания.
 
KBA 9577-3220-920-400-80-c-rd-255-255-255
 
Има огромен интерес от страна на клубове и деца, какъв е интересът от страна на спонсорите?
Към момента, за този сезон имаме основен спонсор. Но интересът е голям. Имаме вече запитване от няколко големи фирми и редица наши партньори, които искат да се включат. Защото Скаут лигата е един проект, който вече се радва на популярност и  е много добре приет в обществото, както и в медиите. Всяка една голяма фирма би била горда да застане с името си и да го подпомогне. Затова съм сигурен, че и за следващия сезон ще подсигурим финансирането на Скаут лигата.
 
Като говорим за следващия сезон, какви са идеите на федерацията?
Една от идеите ни е да започнем по-рано и да ангажираме децата още през лятото. Българска федерация по волейбол предвижда Скаут лигата да стартира с летен камп. Той ще бъде организиран от федерацията. Това ще бъде една стъпка напред в развитието на проекта. А за самата структура на проекта – брой отбори и разпределение, ще решим, когато видим кои ще бъдат нашите партньори. Но новината определено е кампът, като децата още през лятото могат да се съберат заедно и още от последните дни на ваканцията да предвкусят, че ще следват нови битки и нови волейболни емоции.
 
Превърна ли се Скаут лигата в запазена марка на българския волейбол?
Да. С гордост мога да кажа, че Скаут лигата е разпознаваема е е един от най-добрите и успешни проекти на БФВ. Като се каже Скаут лига, това вече я свързва с волейбол. Така че ние ще продължим да наблягаме на това.
 
KBA 9661-3230-920-400-80-c-rd-255-255-255
 
Вече е на лице и първият национален отбор за момичета, чийто състав бе излъчен именно от състезателки от тази Скаут лигата. Доволни ли сте от постигнатия ефект?
Напълно. Защото идеите ни се осъществиха и нагледно се видя, че този проект е една страхотна основа за бъдещето на българския волейбол. Започналите през първия сезон млади волейболистки повишиха нивото и уменията си, придобиха опит и увереност. Скаут лигата послужи за селекцията на най-перспективните деца, които дадоха началото на първия национален отбор за момичета, родени 2002/2003 година. Те донесоха бронзови отличия за България от Балканиадата през 2016 годна. А когато започнахме проекта през миналия сезон, ние знаехме, че през 2017 година им предстои Европейско първенство. БФВ се постара да вземе домакинството на това първенство. Така че тези деца ще имат възможността да играят пред собствена публика, родители и приятели. Сега завършекът на този скаутски период на тези деца ще бъде именно Европейското първенство. Този форум ще бъде „черешката на тортата“ за първия сезон на Скаут лигата и се надяваме да се представим достойно на него и скаутския им живот да приключи с много радост и положителни емоции.
 
13692480 1368089753235714 5132142754893344636 n