Вторник, 17 Юни 2014 15:36
Европейската конфедерация е уверена в перфектната организация на Евроволей 2015

В София се състоя първата среща на координационния комитет по организацията на Европейското първенство по волейбол, което ще се проведе в България и Италия през 2015 година, ръководена от вицепрезидента на европейската конфедерация Александър Боричич- Сърбия. В срещата участваха инж. Данчо Лазаров президент БФВ, Карло Магри президент на Италианската федерация по волейбол, Иван Тодоров вицепрезидент на БФВ, Станислав Николов изпълнителен директор  БФВ, Стефат Августинов организационен и маркетингов директор на местния организационен комитет - България и Либенцио Конти организационен и маркетингов директор на местния организационен комитет - Италия.

 От името на европейската конфедерация, Александър Боричич изказа увереност, че България и Италия ще се спарвят перфектно с организацията на Евроволей 2015. „ За мен е изключително удоволствие да работя с федерациите на България и Италия, които имат изключителен опит в организирането на събития и са две важни държави за Европейския волейбол. Сигурен съм, че те ще са перфектни в организацията, но за нас не е важно само да имаме перфектно състезание, но и да напълним залите и да промотираме волейбола в цяла Европа.“  - каза Боричич. Именно  сърбинът е автор на идеята България и Италия да са съвместни домакини на шампионата. Както е известно за първи път две държави приеха първенство през 2011, когато Сърбия и Италия бяха домакини на женския шампионат на Стария континент.

Общо 7 милиона лева ще бъдат изхарчени от двете държави за организацията на шампионата, който ще се състои от 9 до 17 октомври 2015 година. Около 60% от бюджета трябва да е покрит от България, защото именно тук ще се състоят финалите и конгреса на Европейската конфедерация.

Голямата въпросителна е за втория град в България, който ще е домакин на първенството,след като все още не е започнала реконструкция на залата във Варна. Заради страхотната публика в морския град, CEV и БФВ дават приоритет на Варна. „ Ние от CEV не натискаме организаторите да бързат с решението за залата, но за нас е важно Варна за бъде втория град домакин в България. Все пак имаме и срокове, които трябва да се спазват“ ,каза още Боричич.

Петнадесети ноевмри е краен срок за Варна да докаже, че може да приеме успешно първенството,коментира Данчо Лазаров.

„ Успяхме да убедим организаторите да ни се даде време почти до края на годината и се надяваме, че Варна ще направи всичко възможно, за да е готова залата. В същото време имаме отлична резервна опция – залата в Ботевград е одобрена от CEV и може да се използва.“, заяви инж. Данчо Лазаров.

Италия също промени първоначалния вариант за мачове в Сицилия – Месина и Катаня и ще играе в Торино и Милано. В началото на януари ще бъде пусната в експлоатация чисто новата зала Armani Jeans.

„ Все още имаме детайли за уточняване, но днес е един специален и хубав ден за нас. Тук в София ние сме сред приятели. С президента на Сърбия Александър Боричич направихме за първи път Европейско първенство в две държави , а с Данчо Лазаров също сме големи приятели и сме сигурни, че няма да срещнем големи проблеми с организацията. Радвам се, че работим усилено съвместно и съм сигурен, че ще имаме успех“, каза Карло Магри.