Сряда, 29 Юни 2016 13:34
Едни от най-големите отличия на Васил Симов ще красят витрината на волейбола в Музея на спорта
Едни от най-големите отличия на Васил Симов ще красят витрината на волейбола в Музея на спорта

Колекция от медали, Купи и флагове на едно от най-големите имена в родния волейбол - Васил Симов ще украсят от следващата седмица витрината на волейбола в Музея на спорта в София.

Спечелените отличия са дарение от роднини на Васил Симов, като желанието им е трофеите да останат в наследство на българския спорт и да бъдат на разположение на младите последователи във волейбола, които трябва да знаят за миналите успехи.

Дарението стана на специална церемония, която се проведе в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“. На нея присъстваха едни от най-известните ни бивши национали в миналото. Да уважат своя треньор в залата бяха състезателки от женския национален отбор на България, който под ръководството на Васил Симов печели бронз на Олимпийските игри 1980. На срещата също бяха неговите съотборници Димитър Каров и Димитър Златанов, както и Александър Попов, треньор на мъжкия отбор на ЦСКА, чиято зала носи неговото име.

WP 20160629 11 55 32 Pro

Част от състезателките на женския национален отбор, воден от Васил Симов уважиха церемонията в Музея на спорта

Сбирката от „артефакти“, както бе наречена колекцията включва едни от най-големите постижения на Васил Симов с българския волейбол като състезател и треньор:

1969 г, ЦСКА печели Купата на Европейските шампиони (сегашна Шампионска лига) , мъже, капитан на отбора е Васил Симов

1970 г – Световно първенство, София, мъже – 2 място

1979 г – Европейско първенство, жени, Франция – 3 място

1981 г – Европейско първенство, жени, София  – шампионска титла

1983 г – Европейско първенство, мъже, Германия, 3 място

9 Купи като треньор в България

41 флага от спортната му кариера от различни състезания

„Много съм щастлива, че във витрината на българския волейбол ще бъдат добавени едни от най-ценните отличия на Васил Симов. Получаваме дарение на липсващи от историята на волейбола късчета. Сега нареждаме целия пъзел на този толкова богат на успехи български спорт“, коментира уредничката на Музея на спорта Катя Иванова.

От витрината на волейбола вече липсват само две от отличията на един от най-големите ни връхове във волейбола – второ място на Олимпийските игри в Москва 1980 г за мъже и трето място за жени на същата Олимпиада.

Бившите ни национали Димитър Златанов и Цветана Божурина обещаха, че ще дарят своите медали на Музея на спорта  и така колекцията от историята на българския волейбол ще стане пълна.