Вторник, 10 Ноември 2015 13:56
НАПУСНА НИ ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И НАЙ-ТИХИТЕ

Само 10 дни преди да навърши 70 години, почина Александър Тренев – един от златната шесторка на ЦСКА с Купата на европейските шампиони-1969 г. и от световната сребърна шесторка на България-1970 г.

         Сашо е роден на 19.11.1945 година в София, но семейството живее дълго време в Радомир, където той започва с волейбола. В ЦСКА го привлича треньорът Тодор Симов през 1964 година. Тренев се утвърждава в основния състав на отбора, наред с авторитети като Васил Симов, Димитър Златанов, Стойчо Крайчев, Здравко Симеонов и Димитър Каров. С тях той има осем златни медала от първенството на страната, веднага след челната тройка по този показател с по девет титли: Димитър Златанов, Борислав Кьосев и Пламен Христов. На клубно равнище най-големият му успех е спечелването на Купата на европейските шампиони (сега Шампионска лига)-1969 година, както и на следващата по престижност Купа на носителите на национални купи (сега ЦЕВ КЪП)-1976 година.

Това го направи основна единица и в националния тим, където най-високият връх на Сашо Тренев е с втората ни по значимост международна титла – световната вицешампионска в София-1970 година. Той има две участия на олимпийски игри – с шесто място на България в Мексико’68 и четвърто в Мюнхен’72, две участия на световно първенство – второ място в София’70 и седмо в Мексико’74, както и на две европейски първенства – седмо място в Рим’71 и пето в Белград’75.

Наред с безспорните му качества на универсален волейболист, ще запомним Александър Тренев и като голям, но изключително скромен спортист.

Поклон пред светлата му памет.

Опелото е на 13.11., петък, в столичната църква „Света София”, от 13 ч.

………………….

(Асен Минчев)