Петък, 03 Април 2015 15:03
Президентът  на  FIVB  Ари Граса  - „Доктор хонорис кауза“ на  Националната спортна академия

По предложение на Българската  федерация по волейбол Академичният съвет на НСА "Васил Левски" взе решение да удостои президента на Международната федерация по волейбол д-р Ари Граса с титлата „Доктор хонорис кауза“.

Мотивите за това решение са изключително сериозния принос и заслуги на д-р Граса за развитието и популяризирането на волейбола по света и в България.   Предстои посещение на президента на FIVB у нас, по време на което той ще изнесе лекция пред спортната общественост.

 

Д-р Ари Граса е роден на 23 април 1943 г. в Рио де Жанейро. Завършил е Папски  Католически  Университет /Pontifica Universidade  Catolica/, след което работи като  адвокат.  От 1968 г.  заема важни юридически длъжности в национални и международни финансови организации. 

 Д-р Граса започва спортната си дейност по време на следването в университета. Като състезател в отбора на „Бутафого” три пъти става шампион на волейболната  лига в Рио Де Жанейро. От 1963 до 1978 г. участва в бразилския национален отбор по волейбол. След приключване на състезателната си кариера той започва да се занимава с организация на спортната дейност в страната.

През 1993 г. е избран за член на Изпълнителното бюро на Националния олимпийски комитет на Бразилия. От 1997 г. е президент на Бразилската Конфедерация по волейбол, отбелязвайки успехи, както със завоюваните  от бразилските национални отбори титли във всички категории и постигането на световна хегемония в този спорт, така и със спортното управление, превърнало се в модел за пример. Под негово ръководство Бразилия печели световни и олимпийски титли  във всички категории, мъже, жени и подрастващи, изкачвайки се на подиумите на всички официални състезания на FIVB през последните 20 г. Родината му пък се превърна в рекордьор по титли в цялата история на световния волейбол.

Със  своя предприемачески  дух, решителност и поглед в бъдещето д-р Ари Граса издигна на изключително ниво „Центъра за развитие на волейбола“, който днес е международен пример за образование и развитие на човешките ресурси в този бранш, включително и за изследователска дейност и научен обмен. Д-р Граса е президент  на Южноамериканската  конфедерация по волейбол от 1997 г. до 2012 г. Заради ръководните му умения е избран и за член на Управителния съвет на FIVB през 1996 г. От 2003 г е вицепрезидент на международната волейболна организация, като от 2008 до 2010 г.  оглавява комисията по инвестиции на FIVB. Между 2010 и 2012 г. ръководи и комисията по плажен волейбол. Бил е член на  Съвета за спортни събития, както и  на Комисията за телевизии и медии на FIVB.

На 33-я Конгрес на FIVB е избран за Президент на Световната  Волейболна  Федерация,  а от 2013 г.  е член на Комисията „Спорт за всички” на Международния Олимпийски Комитет.

Почетен президент е на Бразилския институт за финансова администрация /IBEF / и вицепрезидент на Международната асоциация на Институтите по финанси /IAFEL/. Доктор на юридическите науки.