Вторник, 19 Ноември 2013 02:00
”В Олимпийското звено учим децата на професионализъм”

  Втора година в зала „Христо Ботев” тренират две групи деца (момичета и момчета) под наименованието Олимпийско звено. Българска федереация по волейбол дава възможност на децата да тренират като професионалните клубове.

Идеята е да се подготвят добри състезатели, а след време да бъдат събрани на едно място най-перспективните в своята възраст деца. Подобна практика има и в други европейски страни като Германия, Полша, Италия, Белгия, Франция, а в последните години всички забелязваме прогреса на националните отбори на тези страни.

  В момента в Олимпийското звено към БФВ тренират 8 момчета и 16 момичета (набор 1999 – 2000), които дават всичко от себе си на всяка тренировка и за тази 1 година се наблюдава сериозно развитие.

Децата учат и са настанени в общежитията към спортно училище „Ген. Вл. Стойчев”. Те живеят заедно като семейство, а за целта са им осигурени отлични битови условия, всеки е получил трениривъчни екипи и дрехи за свободно време. Тренировките са два пъти дневно, в събота има мач, а почивният ден е неделя.

  Този сезон двата отбора ще играят в шампионата на регион „Витоша”, но няма да бъдат включвани в класирането. „Важното за нас е да играем много мачове, защото състезателите ни имат нужда от това.” – коментира Деси Величкова. Децата от Олимпийското звено винаги демонстрират възпитание и организираност, давайки пример на всички свои връстници. Справят се без родителите си, грижат се за здравето си и личните си нужди.

  „В началото децата бяха на различно ниво, едни бяха тренирали 1 година, други 2, но никога не сме ги делили. Отношението ни беше еднакво, а днес мога да кажа, че всички имат огромен напредък и сме изградили един добър колектив. Условията, при които работим, са много добри и това оказва влияние. Нашата задача тук е да работим, на децата да се трудят и да изпълняват нашите указания, така ще постигнем и добри резултати.” – коментира Владимир Орлов.

  „Учим децата на професионализъм, за да бъдат подготвени за бъдещите спортни битки. От всички момичета изисквам честност, уважение една към друга, да си помагаме не само на терена, да дават най-доброто от себе си. Доволна съм, защото те са изключителни деца, справят с всичко много бързо.” – сподели Деси Величкова.

  Екипът в Олимпийското звено е от трима човека – треньор на момичета, тренжор на момчета и кинезитерапевт, който се грижи за здравето им. Хора, които разбират от работата си и постигат отлични резултати.

  Деси Величкова е треньорът на момичетата. Занимавала се е с волейбол през целия си живот. Играла е в Германия и Италия, дълги години е била част от Националния отбор на България. Първи стъпки в треньорската кариера прави в Германия, когато тренира сборния отбор в Шверин (подобен на Олимпийското звено).

  Владимир Орлов е треньорът на момчетата. Играл е в Украйна, Македония и България. Бил е треньор във ВК ”Смолян” гр.Смолян, ВК ”Авиа-Миньор” гр.Перник, помощник на Европейско първенство за кадети 2009 г. и 2013 г.

  Николай Касабов е кинезитерапевт. Тренирал е волейбол. Завършил е Национална спортна академия „Васил Левски” специалност „Кинезитерапия”. През изминалия сезон бе част от щаба на националния отбор – жени.