Вторник, 09 Февруари 2016 11:11
Волейболът навърши 121 години!

Днес, 9 февруари 2016,  световният волейбол навършва 121 години в своята история!

 

Днешната дата се смята за рождена на волейбола и е утвърдена като такава в световната практика.

За основател на волейбола се приема американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган, който измислил спорта за забавление и движение на своите студенти. Той бил силно впечатлен от създателя на баскетбола Джеймс Нейсмит, с когото се запознават в колежа Сприйнгфилд три години по-рано. Когато умувал над новия спорт, преподавателят Морган искал да има съчетание от различни елементи, като освен движенията на тялото да има и движение на топка във въздуха, различна обаче от баскетбола.

 

На 9 февруари 1895 г. Уилям Морган поставя мрежа за тенис на височина 197 см., обявява правилата на новата игра и неговите ученици започват да прехвърлят през мрежата плондер от баскетболна топка. Така се изиграва първият волейболен мач в историята. 

 

 

Първият отбор по волейбол на университета в Холиук през 1985 година

 

Уилям Морган изобретява спорта в град Холиок в щата Масачузетс Първоначално той нарича новия спорт “минтонет“, а малко по-късно професор Алфред Халстед, впечатлен от полета на топката по време на демонстрация на спорта, го преименува на “волейбол“, което в превод от английски означава „топка, летяща, без да пада на земята“.

 

 

Американският преподавател Уилям Морган е основателят на волейбола

 

След една година, на конференцията на колежите на асоциацията на младите християни в Спрингфилд, играта официално получава своето име „волейбол“ по предложение на професор Алфред Халстед.

 

През 1897 г. са публикувани първите правила на волейбола:

 

Размер на площадката 7,6 х 15,1 m (25 х 50 фута), височина на мрежата 198 cm (6,5 фута), топка с обиколка 63,5-68,5 см (25-27 инча) и с тегло 340 гр.

 

Броят на играчите на терена и ударите на топката не е определен, точка се зачита само при собствен начален удар, несполучлив начален удар може да се повтори, играе се до 21 точки в гейм.

 

 

Отбор на жени от американски уиверситет през 20-те години на миналия век

 

В Европа волейболът едва през Първата световна война (1914—1918)  заедно с американския експедиционен корпус. Този спорт обаче бързо се харесва на европейците и се разпространява по всички държави на Стария континент.

 

България е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение.Авторитетен и уважаван член на световното волейболно семейство, българският волейбол води началото си от 1922 г. За първи път тогава играта е била показана в двора на Руското техническо училище в София. По непотвърдени сведения, то се е намирало зад днешния музей „Земята и хората”. Също по неофициални данни, за първи път у нас волейбол са играли във Велико Търново войници от окупационните английски и френски части още през 1919 г.

 

 

Смята се, че тази снимка е от София от далечната 1922 година

 

 

Първата в България официално организирана проява по волейбол е турнирът между класовете на ІІ мъжка гимназия /ХХІІ-ро СОУ/ в София – 1925 г. Отборите достигнали до финалния мач.

 

 

Финалистите по волейбол на II мъжка гимназия в София прз 1925 година

 

В днешно време в България волейболът се радва не само на голяма популярност, но и на всенародна любов, като е най-успешният колективен спорт у нас. Успехите във волейбола при мъжете и жените ни карат да се гордеем, че сме българи, а изявите на националите ни обединяват цялата нация! 

 

m 1444457436