Четвъртък, 08 Октомври 2015 10:53
Всички отбори участници ще бъдат в златисто и черно
Всички отбори участници ще бъдат в златисто и черно Снимка: БФВ/ Бончук Андонов

Българска федерация по волейбол стартира нов проект, който е за подрастващи и е наречен „Скаут лига“.

Проектът представлява отделно първенство за момичета, родени 2002/ 2003 година, като той ще бъде извън календара на БФВ. Идеята е да се обхванат най-малките волейболистки, като им се даде по-голям шанс за изява в период на две години, докато навършат 16 годишна възраст.

 За пилотния сезон на Скаут лигата участие ще вземат шест тима - пет софийски клуба, съответно Левски, ЦСКА, Славия, Локомотив и Звезди 94, като към тях ще се присъедини и Марица (Пловдив). Първенството включва шест турнира. Пет от тях ще бъдат в София, като мачовете ще се играят в столичната зала Христо Ботев и един в Пловдив. Шестте участници ще бъдат разделени в две групи по три отбора, като първите два играят финална четворка, а третите излизат за 5-6 място. Интересното е, че ще се играе по системата на Гран При – всеки турнир ще бъде сам за себе си, като в него разпределението на отборите ще бъде различно.

 

KBA 2353

Лигата няма да е само единична проява за този сезон, уверяват от федерацията. Проектът ще бъде продължен за в бъдеще, като така се прави една цялостна програма за развитие на младите волейболистки. Следващите, които ще участват в тези състезания са набори 2004/ 2005. Предважда се и разширяване на надпреварата, като следващата година ще бъдат включени клубове и от други региони на България.

KBA 2381 - Copy

Идеята за тази инициатива е лично на президента на БФВ Данчо Лазаров, като за първи път се обръща толкова сериозно внимание на най-малките състезателки у нас.

Целта е да обърнем внимание на подрастващите и особено на най-малките. Още от най-ранна възраст тези млади волейболистки да бъдат приучавани на работа в колектив, на изграждане на воля и характер. Да се почувстват не само като част от съответния отбор, в който играят, а катонеделима  част от волейболната общност, от което идва и името на надпреварата – "Скаутска лига“, заяви Данчо Лазаров.

Всички деца получават екипи и маратонки. Цветовете на участващите отбори са еднакви – златисто и черно, както са новите цветове на логото на федерацията. На игрището винаги единият отбор ще е в златисто, а съперникът в черно, като целта е унифициране на участниците.

На този етап "Скаут лигата" ще бъде изцяло финансирана от БФВ. В последствие тенденцията е да мине на самоиздръжка, като бъдат намерени спонсори“, допълни Данчо Лазаров.

Първият турнир от "Скаут лигата" ще бъде на 20 и 21 октомври в зала Христо Ботев.

Очаквайте програмата на турнирите и още подробности за надпреварата..